Naknada za vodu u Srbiji četiri puta veća nego u Evropi

Bez autora
Jan 27 2011

Predstavnici industrije mineralnih voda zatražili su danas da se "neprimereno visoka" naknada za korišćenje vode u Srbiji izjednači sa naknadom u Evropi, koja je gotovo četiri puta manja nego u našoj zemlji. U Evropi, naknada za korišćenje vode iznosi maksimalno tri evra po kubiku vode, dok je u Srbiji trenutno oko 11 evra po kubiku.Zbog naknade na vodu, "koja se godinama povećava neproporcijalno inflaciji i mogućnostima privrede", domaći proizvodjači nalaze u veoma nepovoljnom položaju, kada je reč i o konkurentnosti i izvozu.

Naknada za vodu u Srbiji četiri puta veća nego u EvropiPredstavnici industrije mineralnih voda zatražili su danas da se "neprimereno visoka" naknada za korišćenje vode u Srbiji izjednači sa naknadom u Evropi, koja je gotovo četiri puta manja nego u našoj zemlji.

"U Evropi, naknada za korišćenje vode iznosi maksimalno tri evra po kubiku vode, dok je u Srbiji trenutno oko 11 evra po kubiku", kazala je predsednica Upravnog odbora Udruženja proizvodjača mineralne vode Zorica Vukčević-Kljajić.
 
Ona je na sastanku u Privrednoj komori Srbije kazala da se zbog naknade na vodu, "koja se godinama povećava neproporcijalno inflaciji i mogućnostima privrede", domaći proizvodjači nalaze u veoma nepovoljnom položaju, kada je reč i o konkurentnosti i izvozu.

Nakon plaćanja naknada za vodu državi i lokalnim samoupravama, proizvođačima malo ostaje za investicije i poboljšanje tehnologije, zbog čega će, po potpunoj liberalizaciji tržišta, srpska voda biti nekonkurentna čak i na domaćem tržištu, upozorila je Vukčević-Kljajić.

Kao direktor operacija u "Knjazu Milošu", ona je navela da je ta kompanija za poslednjih pet godina državi i opštini dala 20 miliona evra na ime naknade za vodu, za šta je "mogla da kupi sedam proizvodnih linija".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik